Afgelopen woensdagavond was er in het Max Euwe centrum weer een training. Ditmaal werd die verzorgd door niemand minder dan IGM Artur Yusupov, bijgenaamd de “Muur van de Oeral”.
We kennen Yusupov o.a. van zijn kandidatenmatches om het wereldkampioenschap tegen Timman, Karpov en Ivanchuk, en als hoogbegaafde student van Mark Dvoretski. Tijdens de play-off van zijn match tegen laatstgenoemde in Brussel 1991, speelde Yusupov een van zijn “evergreens”. Hij offerde zijn gehele stukkenmacht om vervolgens met dame en pion mat te zetten. Ik kan me die partij goed herinneren, want… ik was erbij! Je kan die partij onderaan dit artikel in de partij-viewer naspelen.
Maar terug naar woensdagavond jl. Het thema van de avond was Verdedigen. En dan niet in de tactische zin van slaan, tussenplaatsen, weggaan of dekken, maar meer in algemene strategische zin. Yusupov leerde ons vijf principes:
- verzwak niet de positie van de rokadestelling door onnodig pionnen op te spelen
- probeer economisch te verdedigen, dus met zo weinig mogelijk stukken. Dan kan je de rest van je stukken voor de tegenaanval gebruiken
- probeer de inzet te verhogen. Zo komt er ook meer druk op de aanvallende partij. Als zijn aanval niet doorslaat dan heb je als verdediger een troef achter de hand.
- de beste verdediging is de tegenaanval (hé, waar hebben we dat vaker gehoord?), dat leidt de aanvaller namelijk af.
- aanvalsstukken dienen te worden afgeruild of teruggedrongen
Aan de hand van voorbeeldpartijen van oude meesters werden deze principes aan ons uitgelegd. Er zat veel interessant en indrukwekkend materiaal tussen! Een partij waarin een aantal principes fraai samenkomt is de partij Winawer-Lasker Neurenberg 1896 (het commentaar is in het Duits – Yusupov woont al sinds jaar en dag in Duitsland – en geheel en al door hem verzorgd):
Yusupov is ook van mening dat er tijdens de opleiding van schakers veel en veel te weinig aandacht aan verdedigen wordt gegeven. Daar waar de boeken vol staan van tactische opgaven in de trant van “Wit speelt en wint”, lees je maar heel zelden “Wit speelt en verdedigt” o.i.d. Daarom kregen we ook een aantal tactische verdedigingspuzzels voorgeschoteld. Het deed me deugd dat ik in het onderstaande voorbeeld de juiste zet wist te vinden. Kan jij dat ook? Wit is aan zet. Laat je antwoord achter in een reactie!
Tot slot hieronder de beloofde brilliancy van Yusupov tegen Ivanchuk, Brussel 1991. Met dank aan de grootmeester en het Max Euwe centrum voor weer een geslaagde masterclass!